Door op 30 november 2016

Meekijken op de basisschool

Als je woordvoeder onderwijs bent, moet je natuurlijk precies weten hoe het er nou echt aan toegaat op een Zwolse school. Nu hoor ik daar natuurlijk over van ouders, spreken we in de raad met besturen en lees ik van alles over het onderwijs. Maar toen de uitnodiging van schooldirecteuren Suzanne Brouwers en Jeanet Minks van de Vlieger in Stadshagen kwam om een dagje mee te lopen, heb ik daar natuurlijk meteen ja op gezegd.

Het meeste wat me van die ochtend is bijgebleven is de snelheid waarmee de dames de hele ochtend aan het schakelen zijn, het takenpakket is divers, maar ze pakken alles in enthousiasme op. Het ene moment praten we over de wet werk en zekerheid en hoe moeilijk het soms voor ze is om invalkrachten te regelen, het volgende moment staat er een kind aan de deur die even wat extra aandacht nodig heeft. Als we het hebben over de relatie met het sociaal wijkteam, regelen ze nog snel even dat er voor een kind de juiste doorverwijzing komt. Bij een gesprek over training aan docenten praten we ook nog even over het belang van meesters voor de klas. En tussendoor wordt gekeken naar de verantwoording van passend onderwijsgelden. Tijdens de koffiepauze schuiven meesters en juffen aan, maar ik kom er al snel achter dat ‘pauze’ een relatief begrip is op een basisschool. Één juf kijkt nog snel even wat rekenschriften na, de meester kijkt vanaf de lerarenkamer nog even of het voetbal op het plein goed gaat en de administratief medewerker wordt geroepen om een pleister plakken. Bij allen is de werkdruk zichtbaar, maar ook de enorme drive en wederom groot enthousiasme om kinderen verder te helpen. Gelukkig hebben Jeanet en Suzanne daar waardering voor, want later op de ochtend zoeken ze nog geschikte cadeautjes uit voor de medewerkers.

Kortom een erg leerzame dag waarin ik van alles mocht vragen en kon zien hoe een dag verloopt. Iets dat ik graag vaker doe. Dus werkt één van jullie in het onderwijs, wil je iets kwijt over het onderwerp of wil je hierover meepraten dan hoor ik dat graag! Je kan me bereiken via sanneke.snuverink@gmail.com of 06-4143722.