Door Redactie op 30 december 2014

In memoriam Hessel Rienks

Hessel Rienks is op 23 december overleden. Rienks was Kamerlid voor de PvdA van 1974 tot 1989.Een groot deel van zijn leven woonde hij in Zwolle.

Hessel Rienks, Fries van geboorte, studeerde economie in Amsterdam. Hij was onder meer hoofd van de economische afdeling van de gemeente Zwolle en voorzitter van de PvdA in Overijssel geweest toen hij in 1974 Kamerlid werd.

In het parlement ontwikkelde Rienks zich tot een prominent parlementariër. Hij was fractiespecialist Binnenlandse Zaken, regionaal economisch beleid, verkeer en luchtvaart. Samen met PvdA-collega Frits Castricum was hij pleitbezorger voor de Hanzelijn.

Rienks kende zijn zaken en was een rustige bruggenbouwer. Jarenlang leidde hij de belangrijke commissie die de nieuwbouw van de Tweede Kamer namens het parlement begeleidde. Dat was een lastige klus die een uiterste beroep deed op zijn vermogen draagvlak te creëren. Niet te duur, niet te protserig maar wel een nieuwbouw tot stand brengen die het parlement echt nodig had. Kamerleden hadden te weinig werkruimte en medewerkers van fracties ook. Rienks luisterde goed en klaarde met zijn commissie de klus. Toen de Koningin in 1992 de nieuwbouw opende was het ook een “Hessel Rienks dag”. Hij was een constructieve sociaal democraat die zaken tot stand wilde brengen.

In 1989 verliet hij de Kamer en werd directeur van het Instituut Overijsselse Ziektekostenvoorzieningen voor ambtenaren.

In 1987 werd Rienks benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. De laatste jaren was Rienks een trouw bezoeker van de traditionele Zwolse 1 mei-viering op de begraafplaats Kranenburg bij het graf van een van de aartsvaders van de voorganger van de PvdA, de SDAP. Hessel Rienks werd 82 jaar.

Redactie

Redactie

Heeft u vragen of opmerkingen? neem dan contact op met zwolle.pvda@gmail.com

Meer over Redactie