6 maart 2019

Hoe gaat het met de Zwolse zzp’ers?

Naar aanleiding van twee nieuwsberichten wil de PvdA meer inzicht in de economische positie van zzp’ers (zelfstandigen zonder personeel) in Zwolle. Op 6 februari berichtte De Stentor* dat het aantal geregistreerde zzp’ers in Zwolle de afgelopen tien jaar is gegroeid met 54%. Zwolle zou daarmee qua toename koploper zijn in de regio en ook hoger scoren dan het landelijk gemiddelde. Uit zeer recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)** blijkt dat zzp’ers het afgelopen jaar meer risico zijn gaan lopen onder de armoedegrens te belanden, terwijl het percentage werknemers dat onder de grens terechtkomt gelijk is gebleven. Juist nu het economisch beter gaat, zou men verwachten dat ook zzp’ers daarvan profiteren. Dit blijkt voor een deel van de zzp’ers niet het geval. Daarom stellen wij de wethouder de volgende vragen:

1. Hoe kan de wethouder de groei van het aantal zzp’ers in Zwolle verklaren?

2. In welke branches zijn er de meeste zzp’ers bijgekomen? Is er een overzicht van hoeveel zzp’ers in welke branche werkzaam zijn?

3. Heeft de wethouder inzicht in de reden dat mensen als zzp’er zijn gaan werken? In hoeverre zijn het echte ondernemers en in welke mate is het gedwongen ondernemerschap, omdat er geen alternatief voorhanden was?
4. Heeft de wethouder inzicht in (onder andere) de financiële situatie van de Zwolse zzp’ers?

5. Op welke wijze ondersteunt de gemeente zzp’ers die nu niet rond kunnen komen?

6. Heeft de wethouder inzicht in de manier waarop zzp’ers in Zwolle verzekerd zijn tegen inkomensverlies door ziekte, bijvoorbeeld door middel van een broodfonds? Hoeveel broodfondsen heeft Zwolle bijvoorbeeld en hoeveel zzp’ers zijn daarbij aangesloten?

7.Is het bericht over zzp’ers die onder de armoedegrens belanden aanleiding voor de wethouder om richting zzp’ers de (communicatie over) ondersteuning bij ondernemerschap en eventuele problemen te herzien en waar mogelijk te verbeteren?

Namens de PvdA,
Patty Wolthof

*https://www.destentor.nl/zwolle/leger-zzp-ers-groeit-in-zwolle-veel-harder-dan-elders~a8effd5c/

** https://nos.nl/artikel/2274556-cbs-zzp-er-loopt-grootste-risico-onder-armoedegrens-te-belanden.html