Door op 23 juni 2015

Goede stappen naar gebalanceerd evenementenbeleid

In 2012 is er een evenementenbeleid opgesteld, waar we maandag 22 juni de evaluatie van besproken in een debat. Niet gek ook, gezien het aantal krantenartikelen, de niet bij te houden reacties op nieuwsblogs en het aantal ingezonden brieven dat de raad heeft mogen ontvangen. En hoewel ik nog niet zo lang mee ga in de raad is dit – naast het sociaal domein – toch wel het onderwerp met de meeste insprekers.

En hoewel dit debat onder andere door de PvdA is aangevraagd, was het toch even zoeken naar de juiste insteek en de juiste toon. Want de publieke discussie lijkt er een van alleen maar tegenstellingen. En niet zomaar tegenstellingen, maar allitererende tegenstellingen. In de nota lezen we over:

Rust of Reuring / Balen of Bruisen

En ik heb er zelf ook nog een paar bedacht die ook wel van toepassing zijn, maar misschien iets grappiger:

– Hakken of Huilen

– Feesten of Foetsie

– Pogoën of Procederen (ik kan pogoën wel uitleggen, maar dat kunt u beter even intypen op YouTube).

Op 5 mei bij het bevrijdingsfestival ben ik op uitnodiging langsgegaan bij omwonenden van het Wezenlandenpark. Enerzijds om de geluidsoverlast zelf te ervaren (nu weet ik als ex-Assendorper wel een beetje wat ik kon verwachten), maar ook om wat uitgebreider te praten met de mensen die de geluidsoverlast zo beu waren, dat ze zelfs een comité hebben opgericht en een groot deel van hun vrije tijd bezig zijn met procedures. En ik geloof niet dat dat echt is waar ze gelukkig van worden.

Na deze bezoeken kon ik nog net het optreden van Typhoon op het hoofdpodium meemaken. Hij speelde nummers van zijn laatste album Lobi da Basi, (Liefde is de Baas). Het hele publiek zong en danste mee en met het kippenvel nog op mijn armen fietste ik naar huis en dacht, ja, liefde…, dat kan dit debat wel wat meer gebruiken. Want het lijkt er bijna op alsof het niet meer om die mooie, toffe evenementen gaat waar veel Zwollenaren met liefde en vaak vrijwillig aan werken of naar toe gaan. Maar door de toon van het debat wordt ook het beeld gevormd alsof bewoners die klagen over geluidsoverlast geen liefde voor de stad of cultuur zouden hebben.

Liefde is dus als voorwaarde op te komen tot een gedragen oplossing. En die oplossing, zo werd duidelijk tijdens het PVC-stadsdebat, komt nog niet van de techniek. Er zijn hele slimme systemen in de maak om geluidsoverlast via gericht antigeluid tegen te gaan, maar dat is nog niet uit ontwikkeld en bovendien ontzettend duur. Tot die tijd zullen de stad, de festivalorganisatoren en de gemeente het met elkaar moeten oplossen. Hopelijk zonder tussenkomst van rechters.

De evaluatie laat zien dat de gemeente stappen maakt om te komen tot een gebalanceerd evenementenbeleid. Wat de PvdA betreft zijn dit overwegend goede stappen. Toch heb ik voor de PvdA drie belangrijke punten benoemd:

  1. We hadden al eerder kunnen voorzien dat sommige evenementen niet passen in een centrumstedelijk gebied als park de Wezenlanden. Ook onze fractie trekt het zich aan dit niet beter te hebben ingeschat.  En dan wil ik ook meteen van de wethouder weten hoe hij zijn eigen rol ziet in de ontstane situatie, wanneer ik hem vertel dat veel bewoners die ik heb gesproken het gevoel hebben niet serieus te zijn genomen. Daardoor lijkt het namelijk alsof de hele overhitte discussie misschien wel voorkomen had kunnen worden.
  2. Ten tweede maken we ons zorgen om de kleinschalige evenementen, waarvoor een lagere geluidsnorm gaat gelden – en waar muziek niet de hoofdkern is. Voor deze kleine evenementen – en als ik het goed heb gaat dit gelden voor bijvoorbeeld Koningsdag op het Assendorperplein, Hesz Café Open of een nieuw veelbelovend cultuurfestival als Lepeltje Lepeltje – gaat een decibellennorm van 70dba en 80 dbc gelden. Omdat het meetpunt bij dit soort evenementen in het centrum of in een woonwijk altijd veel dichter bij de bron zit, betekent dit dat live muziek praktisch niet meer mogelijk is, want als je naast een drumstel meet is dat bijvoorbeeld al 100 db. De PvdA zou het een kwalijke zaak vinden als de relatief weinig overlast gevende evenementen de dupe worden van de grotere overlastbezorgende evenementen.
  1. Dan kom ik bij mijn derde punt, de PvdA wil in ieder geval duidelijk het signaal afgeven niet tegen dance te zijn, cultuur is wat ons betreft niet alleen maar fluisterend door de Fundatie lopen. Ik zou bijna zeggen dat Zwolle een dance-vriendelijke gemeente zou moeten zijn, maar er moet gewoon logischer dan nu het geval is worden gekeken – en dat beamen ook de grootste dance liefhebbers – of er geen passender locatie voor een dance event is dan in een bewoond gebied. Daarom mag er wat ons ook zo snel mogelijk een nieuwe evenementenlocatie bij, buiten het – voor zover mogelijk – bewoonde gebied. We willen dan ook van de wethouder weten hoe ver hij is in zijn verkenning naar andere locaties.

We hopen dat – als we dit station van de geluidsoverlast gepasseerd zijn – dat we echt verder kunnen gaan met de doorontwikkeling van het evenementenbeleid. We zijn net als de besturen van Zwolle Unlimited, Bevrijdingsfestival en het Stadsfestival benieuwd naar verdere uitwerking van een Raad van Inspiratie en een Broodfonds. En uiteraard gaat het evenementenbeleid over meer dan decibellen. Het gaat ook om wijkfestivals, buurt-bbq’s en sportevenementen zoals de halve marathon waar we trots op zijn.