Familie Ghanam krijgt Woeste Willem van raadslid Patty Wolthof: ‘Lezen staat aan de basis van alles’

19 oktober 2020

PvdA-raadslid Patty Wolthof overhandigde tijdens de kinderboekenweek een exemplaar van het prentenboek Woeste Willem aan de familie Ghanam. De actie ‘Geef een prentenboek cadeau’ in juni leverde in Zwolle uiteindelijk meer dan 200 geschonken boeken op. De jaarlijkse campagne is bedoeld om het voorlezen te stimuleren.

Ook de PvdA kocht half juni een stapel prentenboeken van Woeste Willem, speciaal om te doneren aan taalarme gezinnen in Zwolle. Raadslid Patty Wolthof vindt het belangrijk dat kinderen opgroeien met boeken: “Ieder kind verdient gelijke kansen in het onderwijs. Kinderen binnen een gezin waar niet veel wordt gesproken of gelezen, beginnen met een achterstand op de basisschool die vaak niet meer in te halen is. Organisaties als de VoorleesExpress Zwolle, maar ook het Taalpunt en de taalmaatjes, zijn heel belangrijk, want zij komen thuis bij die gezinnen om ze te helpen met taal.”

Zwolle leesstad
Wolthof overhandigde, namens de VoorleesExpress, een exemplaar aan de familie Ghanam. Een half jaar lang komt vrijwilliger Joke Koopmans [links op de foto] bij vader Tareq, moeder Noura, en hun dochters Samar, Alaa en Melak. Joke is vrijwilliger bij de VoorleesExpress en leest de meisjes iedere week voor. Wolthof: “Ze is onmisbaar voor dit gezin. Zo krijgt (voor)lezen een vaste plek in hun avondritueel! En dat is belangrijk, want lezers worden gemaakt, niet geboren. Die traditie van (voor)lezen maakt dat deze meisjes straks makkelijker meedoen op school en uiteindelijk makkelijker een baan vinden. Lezen staat aan de basis van alles. Goed lezen is een basisrecht, daarom zou ik van Zwolle een leesstad willen maken. Ook in september was het weer in het nieuws dat de leesvaardigheid van Nederlandse kinderen achteruit gaat. Dat kunnen we onder andere tegengaan door lezen leuk te maken.”

Dankzij donateurs, Boekhandel Westerhof en de Stichting VoorleesExpress Zwolle kwamen de mooie prentenboeken terecht bij verschillende Zwolse organisaties. Zoals bij Travers Welzijn Team Taal en Gezin, Taalpunt Zwolle en Stichting Present Zwolle die allen met taalarme gezinnen werken. Als woordvoerder Onderwijs van de Zwolse PvdA maakt Patty Wolthof zich sterk om lezen, voorlezen en goede nieuwe boeken op scholen te bewerkstelligen. Ze pleit voor structurele financiering vanuit de gemeente. In juli organiseerde ze een online huiskamercafé over laaggeletterdheid. Daarnaast gaat ze regelmatig op pad om (onderwijs)instelling te vragen: ‘Hoe maken we van Zwolle een leesstad?’