Door op 26 juni 2013

Enkele kanttekeningen bij nieuw plan Katwolderplein

Afgelopen maandag 24 juni is het Katwolderplein behandeld in het Raadsplein. Onze fractie heeft ingestemd met het voorstel van het college om te gaan voor scenario 2. Hieronder een toelichting op onze keuze en de opmerkingen die ik heb meegegeven aan het college.

De herstructurering van de Kamperpoort is een belangrijke opgave waar onze stad al lang mee worstelt. Het lijkt al weer bijna vergeten, maar de nieuwe Vogeltjesbuurt zorgt er gewoon voor dat de woonkwaliteit in de Kamperpoort verbetert. Dat is iets waar ik samen met de fractie trots op ben. Met de bouw van een nieuwe parkeergarage wordt ook voorzien in een belangrijke behoefte van onze stad, extra plaatsen voor binnenstad parkeren, en dat op een echte A-locatie tussen de A 28 en de binnenstad. De plannen zoals de raad die had vastgesteld voor dit gebied werden vermalen tussen de financiële en economische crisis en veranderende wensen op het gebied van wonen en winkelen. Het plan dat er lag leek niet meer haalbaar en donkere wolken pakten zich samen boven deze belangrijke plek voor Zwolle.

Ik steun het voorstel van het college om in te zetten op scenario 2. Scenario 1 is in feite geen reëel scenario en ook het tijdelijk stopzetten is wat mij betreft geen optie. Niet alleen vanwege de financiële consequenties, maar vooral omdat het belang voor de stad te groot is om niet tot ontwikkeling over te gaan. Dat neemt niet weg dat ik nog wel enkele kanttekeningen heb bij dit voorstel.

Laat ik beginnen met de ruimtelijke kwaliteit. De eerste schetsen van de parkeergarage en de bioscoop laten een massieve wand zien langs de Katerdijk, de entree van onze stad en onderdeel van het waterplein. Het is zeker mogelijk om daar wat moois van te maken, maar dat vraagt wel aandacht. Ik ben van mening dat de raad daar zeer betrokken bij moet blijven en stel daarom voor dat de uitwerking van deze plannen ter goedkeuring aan de raad worden voorgelegd. Wat betreft de Lidl: de wens van de Lidl is  een winkel met 1200-1500 m2 aan het Katwolderplein. Het collegevoorstel geeft aan dat dit binnen de door de raad gestelde kaders zou kunnen als de Lidl aan het Klein Grachtje gesloten wordt. Dit vind ik echter niet gewenst. Het kan niet zo zijn dat we bij de realisering van het ene project leegstand ergens anders creëren. In dit geval is er ruimte voor 1000 m2 in het plan en is de vraag iets hoger. Naar onze mening passen bij deze tijd geen in beton gegoten regels. Niet programmeren maar faciliteren zou ik bijna zeggen. Daarom heb ik het college gevraagd om maatwerk te leveren, zodat er hier een nieuwe supermarkt gevestigd kan worden en we niet op een andere plek in de stad één moeten sluiten.

Ten slotte heb ik nog een opmerking over het complementaire karakter van de commerciële ruimtes. Het is goed dat we het uitgangspunt kiezen dat het een aanvulling op de binnenstad moet zijn en geen concurrent. Maar op detailniveau is dat nog wel lastig. De supermarkt is helder, die is er niet in de binnenstad.  Maar daarna zijn er feitelijk geen branches te noemen die ook niet in de binnenstad zitten. Het aanvullende karakter zal dus niet in de individuele winkels moeten zitten, maar in de gezamenlijkheid. De gezamenlijke winkels zullen een aanvullend profiel op de binnenstad moeten hebben. Bijvoorbeeld alleen maar boodschappen, of een duur segment woonwinkels. Het zijn maar voorbeelden maar ik heb het college gevraagd dit nadrukkelijk mee te nemen.

Afsluitend: laat het college snel aan de gang gaan, want, en ik citeer daarmee onze CDA-collega mevrouw Husselman: een stad met bouwkranen is een levende stad.