Debatbijdrage Visie Milligerplas, toerisme, sport, natuur en groen

23 september 2020

Voorzitter,

Goed dat er een visie ligt voor de ontwikkeling van de Milliigerplas. Deze visie zet in op het behoud van de kwaliteiten op en rondom de Milligerplas, aldus de beslisnota. Er wordt een onderscheid/zonering gemaakt tussen wonen, recreatie, voorzieningen en natuurlijk. Een interessante uitdaging is de mogelijke vermenging en versterking van die functies, maar ook met die van de omgeving. Echter, er wordt geen verbinding gemaakt met die omliggende omgeving.

Ik denk dat je geen visie over de Milligerplas sec moet maken, maar dat je dat in een veel bredere context moet bezien: met Stadshagen/Breezicht, de relatie met de Mastenbroekerpolder en het gebied tussen de Milligerplas en het Zwarte Water. Vooral deze laatste is interessant, omdat het college daar ook ambitieuze plannen heeft. Hoe verhoudt bijvoorbeeld de recreatieve en natuurfunctie van de Zwartewaterzone zich met de ontwikkeling van de Milligerplas.

Als we alleen naar de Milligerplas kijken, dan kijk ik met name naar de versterking van het groen. Want een versterking van het groen kan ook de andere functies versterken. Echter als ik deze visie lees dan wordt er zo in algemene termen over groen en natuur gesproken (behalve dan een concrete oeverzwaluwkolonie), dat ik echt niet weet welke richting het opgaat. Het lijkt de omgevingsvisie wel!

Ik zal een paar voorbeelden geven:
– Zuidzijde: De verblijfskwaliteit van de boulevard kan nog versterkt worden door hierin een aantal vergroeningen te realiseren.
– Er komt een duinlandschap in de Mastenbroekerpolder! Worden dat stuifduinen, grijze duinen, rivierduinen of zijn het gewoon een paar bulten grond, die we duinlandschap noemen. U heeft het over duinkammen en duinpannen. Dan denk ik echt aan stuivende duinen. Maar hoe wilt u die in stand houden en gaan beheren, zonder de dynamiek van stevige zeewind. Het lijkt wel tekentafelnatuur!
– In de groenzone tussen het buurtschap en de plas is ruimte voor natuurontwikkeling en hierin wordt de wandelroute rond de Milligerplas gesitueerd. De visie voor deze zijde is het versterken van het natuurlijke karakter van de oever, wat het contrast tussen de verschillende zijden van de plas vergroot. Aan de noordzijde worden natuurvriendelijke oevers gerealiseerd met robuuste rietzones. Denkt u ook aan eilandjes in de plas ten behoeve van die natuurontwikkeling? Hebben we het qua natuurontwikkeling van het gebied alleen maar over oevers? Ik denk dat er qua natuurontwikkeling, maar ook ten behoeve van de recreatieve versterking, veel meer mogelijkheden en aanknopingspunten liggen. Zoals bijvoorbeeld verontdieping.
– Bij het opstellen van deze visie is gekeken naar relevante beleidsuitgangspunten zoals natuur en recreatie. Wat natuur betreft ben ik dan ook wel benieuwd naar welke uitgangspunten. Ze worden in ieder geval niet genoemd! Ik kom ze niet tegen! Ik wil in dezen wel een voorstel doen. Zwolle is als eerste gemeente van Nederland partner geworden van het Deltaplan Biodiversiteitsherstel.Dat is in theorie fantastisch. En het college is daar trots op! Maar zou het niet een idee zijn om daar via een visie op het herstel en versterking van de biodiversiteit en natuur uitwerking aan te geven in de visie van de Milligerplas? Dat sluit ook goed aan bij de uitgangspunten van de nieuwe wijk Breezicht. Hoe kunnen we de recreatie en de natuur versterken? Juist in de gebieden met wonen, recreatie en voorzieningen ligt de uitdaging om natuur en biodiversiteit te versterken. Dat willen we als PvdA dan ook graag concreter en integraler in deze visie zien.

Tenslotte nog twee losse puntjes.
Is het een overweging om toch nog eens te onderzoeken om het fietspad aan de oostkant van de Werkerlaan te situeren? Daar is meer ruimte.
En als u de geschiedenis van de Milligerplas beschrijft dan is die volgens mijn bronnen wel anders geweest. In 1991/1992 zat de gemeente met die plas in haar maag. Hij is toen verkocht aan iemand die forellen wilde kweken. Maar dat lukte niet. Toen kwam Stadshagen. Toen heeft de gemeente hem weer gekocht. Puur voor zandwinning. Niet voor recreatie. Ik zal u de financiële geschiedenis besparen. Want dan wordt het helemaal een sneu verhaal. En nu hebben we geen geld om een echte visie te ontwikkelen en uit te voeren.

Waar ben je naar op zoek?