Debatbijdrage Oosterenk

20 oktober 2020

Zoals de meeste mensen kom ik vooral even langs Oosterenk: met mijn hardloop- of fietsrondje. Het is een hele kunst om van dit bedrijventerrein een prettig verblijfsgebied te maken, maar de PvdA juicht de transformatie van de Oosterenk naar een zoals dat prachtig geformuleerd is hoogwaardig, aantrekkelijk en leefbaar gemengd stedelijk gebied van harte toe. Kantoren transformeren tot woningen is een logische stap in tijden van woningnood en in een tijd waar zeer vermoedelijk meer vanuit huis gewerkt gaat worden.

Ook de keuze voor meer vergroening, inspelen op klimaatverandering en de inzet op energieneutraliteit zijn keuzes die wij van harte ondersteunen. Ik weet niet wie nog meer de docu van David Attenborough Life on Our Planet gezien heeft, maar dat krikt die urgentie nog wel wat op.

Complimenten eigenlijk dus, van onze fractie. Maar we hebben nog wel aantal zorgen op het gebied van mobiliteit, de betaalbaarheid en participatie waarvan we hopen dat die vanavond kunnen worden weggenomen.

Onze zorgen met betrekking tot mobiliteit zit ‘m in het knelpunt van bereikbaarheid in relatie tot leefbaarheid en verkeersveiligheid.  Want we zitten met een gebied dat goed bereikbaar moet zijn, voor hulpdiensten, voor bezoekers van het ziekenhuis, onderwijsinstellingen, maar waar ook 1000 extra, misschien wel 1500 woningen bij komen. Om dit te laten werken roepen we de wethouder op:
> Zorg ervoor dat je in de verdere uitwerkingen van deze plannen de fietser en voetganger echt voorrang heeft. Alleen dan wordt het een plek waar het prettig vertoeven is.
> Durf dus ook volledig de keuze te maken voor een opzet à la de Tippe: een hub met deelauto’s, ruimte voor (elektrische) fietsen.
> Durf straten autovrij te maken.
> Kies voor een lagere parkeernorm.
> Zorg dat openbaar vervoer meegroeit met het gebied.

Dan met betrekking tot betaalbaarheid. We zien hier dat voor de woningen vooral wordt ingezet op 1 à 2 persoonshuishoudens, een groep die groeit de komende jaren. Kunnen we hier wel een evenwichtige spreiding in de middeldure categorie verwachten? En in welke prijscategorie gaan de grondgebonden woningen vallen? En is de wethouder bereid hier tegemoet te komen aan de vraag aan grondgebonden woningen onder de 260.000? En ook willen wij dat de wethouder zich hard maakt voor regulering voor de huurwoningen die in de vrije sector zitten (als woningbouwcorporaties dit oppakken is dat sowieso al beter geregeld!).

Dan wordt er gesproken over een doelgroepenanalyse. Wij zijn daar erg benieuwd naar, ook met het oog op de vraag die wij al eerder vanavond stelden: gaan we al die appartementen vol krijgen? Is het zo dat senioren in een appartement in een stedelijke omgeving willen wonen? En waar gaan we jonge gezinnen huisvesten die een huis met een tuin willen? Dus welke doelgroepenanalyse is dit, precies en kunnen wij die ook krijgen?

Ook hier willen wij nog een opmerking maken over de participatie. We zien een mooie gebiedscoalitie, mooie filmpjes, maar op de enquête wel een lage respons, en dan die brief ontevreden vastgoedeigenaren. Hoe waardeert de wethouder de ingekomen kritische brief in relatie tot het door corona veranderde participatieproces?