Door op 24 februari 2014

Canvassen in je oude straat

‘Campagne voeren in de Aalanden. #Pvdaindebuurt voelt als thuiskomen’ twitterde ik afgelopen zaterdag. En dat was ook zo. Canvassen in de wijk waar ik tot mijn 20e gewoond heb, ik verheugde me er echt op.

De start was goed, ik mocht op pad met Nelleke Vedelaar en we kwamen terecht in de Morra, de straat waar ik van mijn 4e tot mijn 11e heb gewoond op nummer 20. Nou is de Morra nogal een langgerekte kringelde straat, zo’n typische bloemkoolstraat in de bloemkoolwijk. Het duurde nogal even voor we dus bij nummer 20 in de buurt kwamen. Vooral omdat het veel lange en leuke gesprekken waren met buurtbewoners die trots zijn op hun straat en die nog steeds veel samen doen. Al die stedenbouwkundigen die beweren dat de bloemkoolwijken de crisiswijken van de toekomst zijn raad ik aan om eens langs te gaan in de Morra. Toen ik er 30 jaar geleden woonde, waren het alleen sociale huurwoningen, nu zijn er ook een aantal verkocht, maar de sfeer is niet veranderd. Het parkeren is wat lastiger geworden. ‘Tja, vroeger hadden de mensen geen twee auto’s, nu wel, maar we komen daar samen wel uit.’ De zandbak was een paar jaar geleden weggehaald omdat het onderhoud te duur werd, dat vonden ze jammer. En terecht, gaf Nelleke aan. Nu zouden de gemeente samen met de buurt kijken hoe dat opgelost kon worden, maar zover waren ze blijkbaar toen nog niet.

Het laatste huis waar we aanbelden was nummer 20. Ik kon het niet laten, daar wilde nog even kijken. We mochten zelfs even binnenkomen. De oudere dame die er woonde was wat slecht ter been en zo kon ze mooi blijven zitten. Vreemd gevoel om daar binnen te komen. Ze woont er met veel plezier. Wat veel katten in de buurt, maar verder niets te klagen. Maar nu ze de wethouder toch op bezoek had wou ze toch even gezegd hebben dat de bibliotheek weer een mooie plek moet krijgen. En dat ze hoopt dat ze goede zorg blijft houden. Ze heeft met haar slechte heup een paar keer per week hulp, en de familie woont ver weg. En ja, daar doen we ons best voor beloofden we. Dat is juist waar het om gaat deze verkiezingen.