Biomassa, een duurzame bron?

9 mei 2019

In het klimaatakkoord wordt biomassa gezien als noodzakelijke energiebron voor het realiseren van de klimaatopgave. Het Zwolse college van B&W lijkt zich daar bij aan te sluiten. In het plan van aanpak energietransitie 2018-2022 en in de verkenning warmtegids Zwolle geeft het college aan dat we lokaal duurzame energie gaan oogsten, onder andere uit biomassa. In de verkenning warmtegids geven ze daarbij aan biomassa te zien als transitiebron en hiermee mogelijk in het begin massa te kunnen creëren voor de start van het warmtenet en daarbij fijnstof te kunnen zuiveren in biomassaketels.

Tegelijkertijd is biomassa de laatste tijd onderdeel van een steeds heftiger wordende discussie: is het goed of slecht voor het klimaat en wat doet het met de luchtkwaliteit? Reden voor het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) en de Sociaal Economische Raad (SER) om onderzoek te doen naar biomassa. In het licht van die discussie en het vooralsnog ontbreken van duidelijke onderzoeksresultaten is onze fractie benieuwd naar de huidige plannen, opvattingen en strategie ten aanzien van het gebruik van biomassa in Zwolle. Dit leidde tot de volgende vragen van onze fractie aan het Zwolse college van B&W

  1. Wat zijn volgens het college de voor- en nadelen van diverse typen biomassa?
  2. Hoe beoordeelt het college het gebruik van (diverse typen) biomassa in het licht van enerzijds daadwerkelijke klimaatwinst (welke zijn wel en welke zijn niet duurzaam) en anderzijds de luchtkwaliteit?
  3. Wat zijn de kosten van biomassa per eenheid energie ten opzichte van andere duurzame energiebronnen die we in Zwolle (gaan) gebruiken?
  4. In welke mate wordt er in Zwolle al gebruik gemaakt van lokale biomassa(centrales)?
  5. Op welke manier wordt bij deze bestaande situaties ook gemonitord wat de effecten zijn qua uitstoot?
  6. In hoeverre blijkt uit deze monitoring dat er sprake is van luchtvervuiling of andere nadelige gevolgen?
  7. Welke voornemens en plannen heeft het college ten aanzien van het gebruik van biomassa in en/of ten behoeve van Zwolle?
    1. Op welke termijn zou dit zijn?
    2. Wat voor een type biomassa zou in deze plannen gebruikt worden?
  8. Hoe beoordeelt het college de noodzaak van het gebruik van biomassa in relatie tot het kunnen realiseren van een warmtenet in Zwolle?
  9. Welk aandeel voorziet het college dat biomassa gaat hebben in het totaal van alle energiebronnen in Zwolle?
  10. Zijn deze voornemens en plannen gewijzigd naar aanleiding van de recente discussie over biomassa?