Door op 3 mei 2013

Bijzondere gesprekken met jubilarissen

Ter ere van de Dag van de Arbeid heb ik samen met Edwin Broekman en Fenny Gerrits rozen mogen bezorgen bij een aantal oudere leden van de partij. Hieronder wat korte verslagen van de bijzondere gesprekken die ontstonden.

Dhr. en mw. van der Laan
Bijzonder was het gesprek met de heer  en mevrouw van der Laan. Meneer is van 1925 en mevrouw van 1921. Deze mensen wonen vanaf 1953  zelfstandig in een huis naast OBS de Sluis. Het zijn beiden oud-SDAP-ers en ze hebben heel Zwolle-Zuid zien ontstaan. Mevrouw had catechisatie van Horreus De haas. Hij was wel heel vrijzinnig. Zo gaf hij ook leiding aan discussiegroepen. Toen die door de oorlog niet door konden gaan, werd een poging gedaan om dit ondergronds voort te zetten. Dat kon dan in de kerk maar daar moest dan volgens Horreus wel de bijbel bij komen, want anders kon hij het niet verantwoorden. Volgens dhr. Van Der Laan was De Haas een grote, rijzige man met een sterk charisma en hij had een hekel aan de moffen, aldus mw. van der Laan. Bijzondere anekdote was de ontploffing van een kruitschip van de Duitsers. Zij vertelden mij van de oude stortplaats bij Westervelde, waar nu ZRZV zit. Daar waren inhammen waar de Duitsers schepen hadden, dat bleken kruitschepen te zijn. Het verzet gaf dit door aan de geallieerden en er volgde een bombardement. Het lukte om één van de schepen te raken. De ontploffing was zo hevig dat al het glas in de ruiten van de Diezerstraat het begaf. Kort daarop werd Horreus de Haas begraven. Mw. van der Laan herinnerde zich hoe de wagen over al het glas reed in de Diezerstraat. Daarom associeert ze die twee gebeurtenissen met elkaar, die ontploffing en de begrafenis. Ze liepen door de Diezerstraat en het werd steeds meer een protestmars tegen de bezetting. De Duitsers konden natuurlijk niet verbieden mee te lopen in een begrafenis.

Dhr. van Marle (rechts op de foto)

De heer van Marle is 86 jaar oud, heeft 40 jaar gewerkt bij als administrateur bij de IJsselcentrale, nooit politiek actief geweest, maar zeer goed op de hoogte en nog steeds scherp van geest. In zijn jeugd is hij ooit ziek geweest en toen kreeg hij bezoek van Horreus de Haas die een potje jam bij zich had. Hij vertelde dat Horreus een soort van “Jezusuitstraling” had en dat bedoelde hij uit respect. Hij heeft 2 jaar gevochten in Indië. Ook vertelde hij nog dat hij in de oorlog bijna neergeschoten is, toen hij bij de Zwolse uiterwaarden (arbeitseinsatz) getuige was van een man die aan de Gestapo probeerde te ontsnappen en toen doodgeschoten is.

Secretaris Edwin Broekman is langsgegaan bij jubelaris (50 jaar) dhr. Ubels:

Dhr. Ubels
De heer Ubels is 79 jaar oud, 1 periode raadslid geweest (80-jaren vorige eeuw) is lang actief geweest voor de FNV en erevoorzitter van REVAS de Peperbus (regionale vereniging voor aangepaste sporten). In 2006 heeft de heer Ubels voor zijn inzet een lintje gekregen.