Door op 25 juni 2017

Aandacht voor kleine, bijzondere winkels

Juist vaak de kleinere, bijzondere winkels dragen veel bij aan de sfeer in de binnenstad en daarbuiten. Dat is voor PvdA en D66 het vertrekpunt om te bekijken hoe het gemeentelijk beleid ook dit soort ondernemers kan helpen om hun bedrijf gezond te houden of te krijgen. De partijen vinden dat het ondernemers van kleine winkels makkelijker gemaakt moet worden om succesvol te ondernemen. Bijvoorbeeld als het gaat om de inrichting van de openbare ruimte, de gemeentelijke regelgeving of belastingen. Omdat juist die kleine, bijzondere winkels de stad sfeer geven en aantrekkelijk maken voor bezoekers.

Eefke Meijerink (PvdA): “Kleine ondernemers hebben vaak een relatief laag inkomen, maar zijn wel slim en creatief in het vinden van oplossingen. Zo werd ik benaderd door een ondernemer in de Sassenstraat met een bijzondere speelgoedwinkel die met haar huurbaas een lagere huur overeen was gekomen. Zo kon ze blijven op de plek waar ze zat. Huurbaas tevreden, ondernemer tevreden en de Sassenstraat behoudt een mooi winkelaanbod. Toen zij daarna echter de gemeente benaderden om op basis van de lagere huur ook de WOZ waarde naar beneden bij te stellen gaf de gemeente geen thuis.” Daarover stellen D66 en PvdA nu vragen. Meijerink: “De gemeente verwees naar andere panden in de straat. Daarmee houd je kunstmatig huurprijzen hoog en dat is niet goed voor het behoud van bijzondere winkels in de straat. Je ziet redelijk veel verloop in de winkels in de Sassenstraat, dat is jammer. Als een pandeigenaar minder huurinkomsten heeft dan is het redelijk en eerlijk de waarde van het pand naar beneden bij te stellen waardoor huurders ook minder OZB hoeven te betalen. Het pand is immers ook in waarde gedaald voor de verhuurder door verlaging van de huur.”

PvdA en D66 vragen ook aandacht voor ondersteuning van winkeliers als er sprake is van een heel laag inkomen. In de veranderende wereld waarin winkeliers steeds meer concurrentie krijgen van internet is het soms pittig om een goede boterham te verdienen. Ook particulieren met een zeer laag inkomen ondersteunt de gemeente, bijvoorbeeld door kwijtschelding van de gemeentelijke heffingen. Sonja Paauw (D66) en Eefke Meijerink (PvdA) willen weten of de gemeente dat ook kan aanbieden aan kleine winkeliers. De antwoorden op deze vragen komen vlak voor de zomervakantie.