Door op 25 september 2014

Zwolle veilige haven Syrische vluchtelingen

Gisterenavond werd bekend dat 400 vluchtelingen voornamelijk afkomstig uit Syrië tijdelijk zullen worden opvangen in de IJsselhallen. De PvdA is blij dat de gemeente zo slagvaardig heeft gehandeld naar aanleiding van het dringende verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

PvdA-wethouder Nelleke Vedelaar licht toe: “Op dinsdagavond kwam het verzoek van het COA bij het college binnen. Gelukkig waren we bijeen in vergadering zodat we snel konden besluiten. Binnen een half uur was besloten dat we mee wilden werken aan de opvang van deze vluchtelingen in de IJsselhallen. Deze mensen zijn massaal op de vlucht voor een vreselijke oorlog. Hen een plek bieden is wel het minste wat we kunnen doen.”

De toestroom van vluchtelingen staat onder hoge druk en het COA heeft te kampen met een acuut tekort aan opvangplaatsen. In de laatste weken is het aantal vluchtelingen dat zich meldt voor asiel opgelopen naar ruim 800 per week. De PvdA staat voor een humaan asielbeleid. De vluchtelingen zijn dan ook van harte welkom in onze stad vindt de PvdA. Zwolle moet een veilige haven zijn voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld. Asielzoekers die daarvoor bescherming zoeken verdienen fatsoenlijke opvang.

En niet alleen de gemeente en IJsselhallen staan klaar, ook de inwoners van Zwolle laten zich van hun beste kant zien. Vedelaar: “Dat Zwolse vrijwilligers meteen in actie komen is hartverwarmend. Dinsdag tijdens de informatiebijeenkomst in de IJsselhallen is er alle ruimte voor mensen die iets willen betekenen voor deze vluchtelingen.”

Dinsdag 30 september vanaf 19:30 wordt er voor de omwonenden en omliggende bedrijven een informatiebijeenkomst georganiseerd. Ze zijn gisteren al per brief op de hoogte gesteld van de komst van de asielzoekers. De gemeente heeft samen met het COA en de buurt de verantwoordelijkheid te zorgen dat veiligheid en leefbaarheid gewaarborgd wordt.